Wednesday, July 21, 2010
Arbetsförmedlingen, Uddevalla (1980-tal)
P-huset Vesslan, Malmö. (1960-tal)
Länsstyrelsen, Malmö (1972-74)
Arkitekt:Bernt Nyberg; Carl Nyrén arkitektkontor (byggnader) Per Friberg (landskap)
Byggherre: Byggnadsstyrelsen
Tempo-huset, Uppsala (1961)
Mandolingatan, Västra Frölunda (1963)
Kjellmansgatans Studentboende, GBG. (1969)
Tuesday, July 20, 2010
"Läppstiftet", Lilla Bommen (1989)
Friskväderstorget, Göteborg. (1959-60)
Våren 2010 hölls en omröstning I stadsdelstidningarna i Göteborg kallad: ”Stans fulaste hus”. Friskväderstorget vann med stor marginal. Tvåa respektive trea blev Högsbo kyrka och Dalheimers hus i Majorna.
"Skrapan" aka Skatteskrapan, STHLM (1959)
Skyskrapa kallad "Skrapan"
Går du förbi Medis och ned för Götgatan i Stockholm har du svårt att missa detta höghus som är 84 meter högt och har 26 våningar. "Skrapan", tidigare Skatteskrapan och även Studentskrapan, stod klar 1959 och är ritad av funkisarkitekten Paul Hedqvist, med en av Sveriges första curtan wall-fasader. Byggnaden var tidigare huvudkontor för Skattemyndigheten i Stockholm. Byggnaden var från början 24 våningar hög men två våningar med restaurang och skybar har lagts till i samband med ombyggnaden till studentbostäder. Arkitekt för om- och tillbyggnaden är Ahrbom & Partner, som arbetat med kvarteret sedan 1994.
Idag rymmer Skrapan en galleria som invigdes 2007 och som är belägen i markplanet.
SE Banken, Nordstan (1971-73)
Star Trek-hus i Nordstan
Uppfört 1971-73, ritat av Arkitektkontoret Lund Valentin. Betongkonstruktion med det oväntade fasadmaterialet: Aluminium, i ofantliga mängder! Bygganden är cirka 100 meter lång och rektangulär med fasad av aluminium i alla väderstreck. Utskjutande fönsterpartier mot Östra Hamngatan. När metalljalusierna är nedfällda under soliga dagar ger de byggnaden ett mycket slutet intryck. Nästan som något från en science fiction film. (SE Banken är till vänster på nedersta bilden)
Länssparbanken, Nordstan (1971-73)
Klassisism á la 70-tal
Här ser vi Länssparbanken, uppförd 1971-73 i rasande tempo på en yta som gjorts tillgänglig genom "sanering" av den tidigare bebyggelsen på 1960-talet. Arkitekt Sven Brolids kontor. Då var det renodlat kontorshus i sju våningar. Arkitekten har givit byggnaden ett klassiserande arkitekturuttryck genom den ljusa marmorfasaden och fönster i kvadratiska nischer. Bakom dem döljer sig såklart ett 1970-tals hus i betong och armeringsjärn. Här låg tidigare byggnader som till en början främst var bostäder och som liknade dem kring Vasagatan.
Sveriges Fulaste Hus är en Blogg av Inspirationsbyrån, Carina Sundqvist (Fil. Mag Kulturvård, Byggnadsantikvarie)
Nordostpassagen (1967-1970)
"Den Asplundska-tillbyggnaden" av Rådhuset (1936)
Stor debatt på sin tid!
Ta en titt på Gunnars Asplunds funktionalistiska tillbyggnad av Göteborgs Rådhus, kallad "Andante". Här ser vi hur arkitekten återanvänt samma gula ton i putsen, de vita linjerna horisontellt och vertikalt, men gjort något radikalt nytt av det hela. Mycket funkis för pengarna och en vilt debatterad fråga i början av 1900-talet. Hur kunde man göra på detta viset! Men idag lägger man knappt märke till den förrän man väl tar en ordentlig till. det är faktiskt två (egentligen tre) byggnader från vitt skilja tider ihopfogade till en helhet. (Rådhusets nuvarande fasad är från 1817 och bakom den finner vi ett tvåvåningshus byggt 1624-26)
Fd. Arbetet-huset vid Järntorget. (1959)
Vid Järntorget i Göteborgs östra sida finner vi en byggnad från år 1959 som tidigare huserade tidningen Arbetet Väst fram till nedläggningen 2000. Huset är alltså från 1959, och samma flyttade tidningen "NY Tid" in. Innan dess låg Arbetareföreningens Hus på platsen. Idag återfinns ABF, Arbetarerörelsens Folkhögskola, en optiker samt en restaurang i byggnaden. Arkitekturen är ren och repetativ med sina fönster grupperade om tre i horisontella rader. Byggnaden ser högre ut än vad den är genom ett arkitektoniskt knep. Byggnaden avsmalnar uppåt. Lägg märke till hur de yttersta fönsterna blir smalare ju högre upp vi riktar blicken!